OPINIE – Vergeten natuur

Door het WOW!-team

Deze week is het boek ‘Canon van de Nederlandse natuur’ van Dick de Vos gepresenteerd. Wat is volgens De Vos kenmerkend voor de Nederlandse natuur? Van haring tot knotwilg en van de grote vuurvlinder in Overijssel tot het zinkviooltje in Zuid-Limburg. De ‘Canon van de Nederlandse natuur’ beschrijft vijftig karakteristieke soorten planten en dieren, met aandacht voor bodem en landschap, water en weer en ook de geuren en geluiden van de natuur in Nederland.

Jammer dat bij de selectie van soorten een belangrijk deel van Nederlandse natuur over het hoofd is gezien. Waar is de aandacht voor de iconische soorten koraal in het grootste natuurgebied van Nederland, namelijk de Sababank vlakbij het Nederlandse Caraïbische eiland Saba? Of het Nederlandse regenwoud op Saba, de vulkaan op Sint Eustatius en de flamingo’s in de zoutpannen van Bonaire?

Het ontbreken in het boek van de natuur van de bijzondere gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire lijkt te bevestigen dat er vanuit Nederland heel weinig bekend is over de natuur en cultuur van dit onderdeel van Nederland. Daarom presenteren wij vier iconische soorten die zeker niet mogen ontbreken in de volgende editie van de Canon:

Bonaire – Caribische flamingo

Sint-Eustatius – Antilliaanse leguaan

Sababank – Elandshoornkoraal

Saba – Het regenwoud

Om deze bijzondere natuur ook in onze harten te sluiten start in 2024 de productie van het project ‘’WOW! – Dutch Caraïben Uncovered’’. Centraal staat een unieke film over de diversiteit, schoonheid, kwetsbaarheid en veerkracht van de natuur op de Caribische eilanden. De film is een bron voor bewustwording, inspiratie, verwondering, trots, verbinding en gedeelde zorg tussen de eilanden en ook in Europees Nederland. WOW! gaat echter veel verder dan alleen een bioscoopfilm. Door te laten zien hoe bijzonder en waardevol de natuur op de eilanden is, worden onze harten, emoties en zielen geraakt.

De makers van de film hopen een revolutionaire verandering teweeg te brengen in de manier waarop mensen naar de Caribische natuur en cultuur kijken. Met een inclusieve aanpak wordt ernaar gestreefd om niet alleen de aandacht te vestigen op de buitengewone biodiversiteit en unieke ecosystemen van deze eilanden, maar ook op de kwetsbaarheid ervan in het licht van wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering. De opnamen gaan naar verwachting over 6 maanden van start en dan zal de film in 2025 in de bioscopen in Nederland en op de eilanden te zien.

Het filmteam van WOW! bestaat uit 360º of Innovation (Bianca Peters, Elton Arends) uit Aruba en M&N Media Group (Jeffrey de Graaff, Ignas van Schaick) uit Nederland.

Klik HIER voor meer informatie over WOW!

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.