Bonaire

Koninkrijksbrede delegatie naar klimaattop COP28 in Dubai

Den Haag – Een koninkrijksbrede delegatie zal tijdens COP28 “bijzondere aandacht vragen voor de kwetsbaarheden van small island development states in het algemeen en de Caribische delen van het Koninkrijk in het bijzonder”. Dat schrijft minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten aan de Tweede Kamer in een vooruitblik op de klimaattop die van 30 november tot 12 december in Dubai wordt gehouden.

“Dit zal onder andere via side events, bilaterale gesprekken en paneldiscussies, gebeuren”, aldus de bewindsman. “De uitkomsten van de in mei (op Aruba; red) georganiseerde Caribbean Climate and Energy Conference zullen ook verder onder de aandacht worden gebracht, waaronder meer bewustzijn voor de specifieke uitdagingen van kleine eilandstaten bij de energietransitie, meer noodzaak voor capaciteitsopbouw en kennisoverdracht en betere toegang tot financiering.”

In zijn brief merkt Jetten op dat “de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba binnen het Koninkrijk de gevolgen van klimaatverandering het meest voelen, terwijl zij hier het minst aan hebben bijgedragen.”

Wie namens de Caribische delen met de koninrijksdelegatie naar Dubai meereizen is nog niet bekend. Nederland is vertegenwoordigd met 6 bewindslieden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.