Omtzigt: Strenge eisen aan lenen door CAS-landen

Den Haag – Aan het lenen door Curaçao, Aruba en Sint Maarten worden “strenge” eisen gesteld. Dat is de misschien wel opvallendste zin in de korte koninkrijksparagraaf van het verkiezingsprogramma ‘Tijd voor herstel’ dat voorman Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract vandaag heeft gepresenteerd.

De in de peilingen goed scorende partij wil de voorwaarden voor goed bestuur op de eilanden versterken en “haast maken” met de door de Commissie Thodé voorgestelde maatregelen voor bestaanszekerheid in Caribisch Nederland:

Goed bestuur in het Koninkrijk

Wij voelen een bijzondere band met de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten binnen het Koningrijk der Nederlanden, en met de eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire die Caribisch Nederland vormen.

De regering moet mede verantwoordelijkheid nemen voor deze gebiedsdelen, die harder worden getroffen door inflatie en klimaatverandering dan elders. Dit betekent niet alleen financiële hulp verlenen, maar vooral ook de voorwaarden voor goed bestuur versterken en ondersteuning bieden bij het creëren van een eigen verdienmodel. Aan het lenen van geld worden strenge eisen gesteld.

Een speciale verantwoordelijkheid geldt voor de eilanden van Caribisch Nederland. Een groot aantal inwoners leeft in armoede. In overeenstemming met de conclusies van de Nationale ombudsman en van de commissie-Thodé moet op Saba, Bonaire en St Eustatius haast gemaakt worden met maatregelen voor bestaanszekerheid.

We willen de eilanden helpen met hun ‘voortbestaanszekerheid’ door actief in te spelen op klimaatverandering. Speciale aandacht verdient het ruimtelijke domein en de bescherming van de unieke onderwaterwereld. Als het NSC ligt wordt reizen vanuit Nederland naar de Cariben fors duurder, want de partij wil btw op vliegtickets, accijns op kerosine en een afstandsafhankelijke vliegbelasting voor intercontinentale vluchten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.