Bonasire

Unkobon roept sociale partners op: Omarm rapport Commissie Thodé

Kralendijk – Unkobon roept werkgevers op het advies van de Commissie Thodé om het minimumloon zo snel mogelijk op te trekken naar het sociaal minimum te omarmen.

De consumentenorganisatie doet dat in reactie op een brief van de Centraal Dialoog – waarin werkgevers en vakbonden deelnemen – aan minister voor Armoedebeleid Schouten om de verhoging van het minimumloon te beperken: niet de 1.750 dollar die nodig is om de maand rond te komen, maar 1.560 dollar.

“Unkobon vraagt de Centraal Dialoog om nu het belang van onze werkende armen te dienen. Eindelijk is er een zo zwaar bevochten doorbraak. Onze mensen verdienen een inkomen waarvan ze ook kunnen leven, eten en drinken”, aldus de consumentenbond in een persbericht.

De werkgeverskoepel Business Federation Bonaire (BFB) keerde zich vorige week publiekelijk tegen de voorgestelde verhoging van het minimumloon. Morgen stemt de Tweede Kamer over een amendement om dat per 1 juli 2024 naar het sociaal minimum te tillen. Donderdag reist Schouten naar Bonaire om o.a. met de partijen in de Centraal Dialoog te overleggen.

Persbericht Unkobon

Schouder aan schouder voor sociaal minimum

Na dertien jaar strijd, komt er eindelijk een sociaal minimum voor de bevolking van onze BES-gemeenten (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Dankzij D66 en de ChristenUnie ligt er een amendement dat alle aanbevelingen van de commissie Thodé wettelijk verankert. Zeker tachtig Kamerleden hebben hun handtekening onder dat amendement gezet. Dat betekent concreet dat sociale uitkeringen omhoog gaan en onze inwoners per 1 juli 2024 al een realistisch minimumloon gaan ontvangen van tenminste $1.750 per maand. Ook is er een aanzienlijke compensatie voor werkgevers aangekondigd, die een loon-prijsspiraal voorkomt. Voor die compensatie wordt extra geld vrijgemaakt in de Rijksbegroting.

Maar nu blijkt dat een aantal werkgevers (verenigd in de Centraal Dialoog) die verhoging van het minimumloon toch willen beperken en honderden dollars per maand minder willen betalen aan hun werknemers, dan de commissie Thodé zorgvuldig heeft berekend als het loon dat minimaal nodig is.  De werkgevers willen daarmee dus afwijken van de  voorstellen van de commissie. Unkobon roept de Centraal Dialoog op om de voorstellen van Thodé toch vooral onverkort te omarmen. Onze inwoners verdienen waardigheid en rechtvaardigheid.  

Het rapport Thodé beschrijft de concrete maatregelen die op korte termijn de invoering van het berekende sociaal minimum mogelijk maken en waarmee economische risico’s als loon-prijsspiraal en verlies van werkgelegenheid goed beheersbaar worden gemaakt. De gevreesde loon-prijsspiraal wordt voorkomen doordat de Staat werkgevers zal compenseren voor de hogere loonkosten, daartoe is vorige week een motie aangenomen.

De deelnemers aan de Centraal Dialoog zien kennelijk vooral de risico’s. Risico’s die in een bijlage van het rapport Thodé ook worden beschreven, maar waarvan wordt gesteld dat ze met flankerend beleid – zoals bijvoorbeeld die compensatie voor hogere loonkosten – kunnen worden beheerst. Precies daarin voorziet dus de aangenomen motie. De Centraal Dialoog gaat bovendien voorbij aan de positieve effecten van een rechtvaardig en hoger minimumloon op de koopkracht.

Unkobon vraagt de Centraal Dialoog om nu het belang van onze werkende armen te dienen. Eindelijk is er een zo zwaar bevochten doorbraak. Onze mensen verdienen een inkomen waarvan ze ook kunnen leven, eten en drinken. Werken moet lonen. Armoede moet worden verbannen. Deze lang gehoopte doorbraak is, kortom, een win-win situatie. Zowel ondernemers als de bevolking kunnen vooruit.

Laat ons samenwerken voor die vooruitgang en vooral misleidende discussies staken. 

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.