Bonaire

Nieuwe coalitie Bonaire in recordtempo in elkaar getimmerd

Kralendijk – PDB heeft met de twee éénpitters in de Eilandsraad Daisy Coffie en Cyrill Vrolijk een akkoord bereikt over de vorming van een coalitie die op een minimale meerderheid van 5 van de 9 zetels steunt. Later vandaag wordt het akkoord ondertekend.

Dezelfde partijen waren het eerder deze week achter de schermen al eens geworden over het naar huis sturen van het UPB/MPB-college. De door oppositieleider Clark Abraham ingediende motie van wantrouwen tegen gedeputeerden James Kroon, Jolinda Craane en Hennyson Thielman werd dinsdag met 5 tegen 4 aangenomen. Voor de buitenwacht kwam dat als een verrassing: Vrolijk was tot dat moment lid van de MPB-fractie.

De verwachting is dat het nieuwe bestuur zich kritisch tegenover Den Haag zal opstellen. De PDB wil sleutelen aan de huidige bestuurlijke en financiële verhoudingen met het Rijk: ministeries krijgen minder te vertellen en de rol van het College financieel toezicht is uitgespeeld. De eerste confrontatie doet zich waarschijnlijk al medio november voor als staatssecretaris Van Huffelen een nieuw, reeds in de steigers staand bestuursakkoord wil sluiten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.