Curacao

HET IS NU ZEKER: Vanaf 1 juli 2024 sociaal minimum in Caribisch Nederland

Den Haag – Het amendement van Don Ceder (ChristenUnie) en Jorien Wuite (D66) om per 1 juli 2024 een sociaal minimum in Caribisch Nederland in te voeren kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

De afgelopen dagen hebben meerdere fracties hun handtekening onder het amendement gezet. Het gaat om PvdA/GroenLinks, CDA, SP, Partij voor de Dieren, DENK en de SP. Samen met D66 en ChristenUnie hebben deze partijen 80 zetels. Daarmee is de stemming komende dinsdag een formaliteit.

Voor de indieners Ceder en Wuite was het spannend of zij voldoende steun zouden krijgen. Over de linkse partijen waren er geen twijfels; de sleutel lag ter rechterzijde, bij het CDA. Wat hielp was dat minister voor Armoedebeleid Carola Schouten heeft laten doorschemeren dat het kabinet bereid is het amendement – bij voldoende steun – uit te voeren.

Het amendement voorziet er in dat het wettelijk minimumloon op de BES-eilanden op 1 juli wordt verhoogd naar het door de Commissie Thodé geadviseerde sociaal minimum. Daarvoor wordt 4,2 miljoen euro uitgetrokken. Nog eens 4,2 miljoen is beschikbaar om werkgevers te compenseren voor de hogere personeelslasten als gevolg van de verhoging van het wettelijk minimumloon naar 1.750 dollar.  

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.