Curacao

Herfinanciering coronaleningen toegevoegd aan begrotingsdebat

Den Haag – De herfinanciering van de coronaleningen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten is toegevoegd aan de te bespreken onderwerpen bij de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties/BES-fonds. Daartoe is door de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties via een (versnelde) emailprocedure besloten.

Over de herfinanciering van in totaal bijna 1,2 miljard euro is veel te doen. Curaçao en Aruba negeerden uit onvrede over het rentepercentage de deadline voor het ondertekenen van de leenovereenkomst en wachtten daarmee tot enkele minuten voordat hun lening direct opeisbaar zou worden. Daarna overlaadden de kabinetten Pisas en Wever-Croes staatssecretaris Van Huffelen met snoeiharde verwijten zoals machtsmisbruik en desinformatie.

De commissie heeft tevens besloten het rapport van de Commissie Thodé over de invoering van een sociaal minimum voor Caribisch Nederland aan de agenda toegevoegd. Het debat over de begroting is woensdag en donderdag.

Sprekers

Voor het debat hebben zich 9 sprekers aangemeld. Opvallendste naam in het lijstje is die van ‘Fortuynist’ Joost Eerdmans van JA21 die niet bekend staat om zijn genuanceerde oordeel over de Caribische delen van het Koninkrijk. De volledige sprekerslijst: 1. M. de Graaf PVV 2 min 2. R.J. Kamminga VVD 10 min 3. N.G.J. Temmink SP 3 min 4. J. Wuite D66 10 min 5. K. Bouchallikh GroenLinks 9 min 6. J.A.M.J. van den Berg CDA 4 min 7. R. Bisschop SGP 4 min 8. D.G.M. Ceder ChristenUnie 4 min 9. B.J. Eerdmans JA21 2 min.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.