Aruba Curacao

Curaçao en Aruba op nippertje akkoord met herfinanciering coronaleningen

Den Haag – De regeringen van Curaçao en Aruba hebben dinsdagavond letterlijk om vijf minuten voor 12 ingestemd met het aanbod van Nederland hun coronaleningen te herfinancieren.

Daarmee waren de landen geen minuut te vroeg, want de huidige leningen liepen op 10 oktober af. Zonder akkoord waren de leningen direct opeisbaar geweest. Om de herfinanciering ordentelijk te laten verlopen, had staatssecretaris Van Huffelen de ministers-presidenten Pisas en Wever-Croes verzocht de ondertekende leenovereenkomst dinsdag uiterlijk in de ochtend Nederlandse tijd in te sturen. Beiden negeerden de deadline en verzonden de documenten pas kort voor middernacht, aldus BZK.

Wever-Croes heeft weliswaar getekend, maar is niet van plan haar verzet tegen de aangeboden rente van 6,9% te staken. Zij verwijt Nederland “onbuigzaam” te zijn. Aruba komt niet in aanmerking voor een lagere rente omdat het weigert het financieel toezicht via een rijkswet te regelen. Waarom Curaçao zo lang heeft gewacht met het ondertekenen van de leenovereenkomst is niet bekend. Sint Maarten heeft de documenten wel tijdig ingediend.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.