Eerste Kamer staat herfinanciering coronaleningen niet in de weg

Den Haag – De Eerste Kamer zal vanavond in meerderheid instemmen met de begrotingswijziging die de weg effent voor het herfinancieren van de aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten verstrekte coronaleningen.

Dat kan worden afgeleid van het debat vanmorgen waarin alleen PVV-woordvoerder Alexander van Hattem aankondigde dat zijn fractie zal tegenstemmen. Hij heeft er geen vertrouwen in dat de leningen ooit worden terugbetaald en vindt bovendien dat landen die zich beroepen op hun autonome status zich niet financieel afhankelijk zouden moeten willen maken van Nederland. De PVV’er diende een (kansloze) motie in om de 1,1 miljard euro aan herfinanciering te gebruiken voor ondernemingen in Nederland die failliet dreigen te gaan omdat zij hun coronaleningen niet kunnen terugbetalen.

Heel anders was de insteek van senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren. Die had geen goed woord over voor de eis aan Aruba om in te stemmen met een rijkswet financieel toezicht die in zijn ogen het budgetrecht van de democratisch gekozen Staten frustreert. “Hoe haalt het kabinet het in zijn hoofd? Welke ambtenaar verzint zoiets? Hoe vernederend is het als je als autonoom land zo behandeld wordt?”

Nicolaï die zich het woord “chantage” liet ontvallen, vindt het “onfatsoenlijk” dat Aruba gestraft wordt met een hoge rente van 5,9%. “Wij vormen één familie, het is logisch dat de grote broer helpt en niet straft.” Hij voerde aan dat het financieel toezicht goed geregeld is op basis van de huidige landsverordening. Van Huffelen benadrukte dat een landsverordening eenzijdig door Aruba kan worden aangepast, bijvoorbeeld door een einde te maken aan de rol van het College financieel toezicht.

De staatssecretaris zei het als “zeer onprettig” te ervaren en “echt teleurstellend” te vinden dat het niet gelukt is met het kabinet Wever-Croes een akkoord te sluiten over de al bijna 3 jaar op de plank liggende rijkswet. Nu de rentepercentages bekend zijn, is duidelijk dat Aruba jaarlijks 32 miljoen meer aan rente kwijt is dan wanneer het had ingestemd met de rijkswet.

Lees HIER het letterlijke verslag van het debat

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.