KNMI-klimaatscenario’s: BES-eilanden moeten zich schrap zetten

De Bilt – Bonaire moet zich voorbereiden op een verdere stijging van de zeespiegel en verdroging, terwijl Sint Eustatius en Saba te maken krijgen met krachtigere orkanen die gepaard gaan met enorme hoeveelheden neerslag. Daarvoor waarschuwt het KNMI in de vandaag gepubliceerde Klimaatscenario’s. Het is voor het eerst dat daarin een apart hoofdstuk gewijd is aan Caribisch Nederland.

Bij de aanbieding van het rapport aan minister van Infrastuctuur en Waterstaat Mark Harbers benadrukte KNMI-hoofddirecteur Maarten van Aalst dat de tijd om na te denken voorbij is: “Iedereen merkt het: ons klimaat verandert. Het is warmer en het weer wordt extremer. Iedereen heeft afgelopen zomer gezien hoe heftige weersextremen landen over de hele wereld teisterden. Net als Europees Nederland moet ook Caribisch Nederland zich voorbereiden op steeds zwaardere weersomstandigheden.”

De scenario’s laten zien wat Europees Nederland en Caribisch Nederland de komende decennia te wachten staat aan klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde door o.a. CO2-uitstoot. Naar verwachting is de zeespiegel bij Bonaire rond 2050 gestegen met 14-34 cm (lage uitstootscenario) of 16-37 cm (hoge uitstootscenario). Rond 2100 bedraagt de stijging 31-78 cm (lage uitstootscenario) tot 55-127 cm (hoge uitstootscenario). De bovengrens kan oplopen tot 3,4 meter als onzekere processen, zoals het instabiel worden van de Antarctische ijskap, al vóór 2100 optreden.

Bij de presentatie werd een filmpje vertoond over het belang van de mangrovebossen op Bonaire. Mariene bioloog Sabine Engel van Mangrove Maniacs vertelde over het belang van de mangroven die CO2 opnemen, maar ook een eerste verdedigingslinie vormen tegen een stijgende zeespiegel.

Klik HIER om het gehele rapport te downloaden

Geen haast Kabinet met Klimaattafel Bonaire

Het kabinet lijkt weinig haast te maken met het optuigen van de Klimaattafel Bonaire. Bij de presentatie begin mei van het rapport ‘Het is nooit te laat’ van kwartiermaker Ed Nijpels beloofde minister voor Klimaat Rob Jetten na de zomer met een kabinetsreactie te komen. Het is inmiddels herfst en het ministerie wil zelfs niet eens vertellen wanneer deze wel komt.

Van de Klimaattafel zelf is ook nog niets terechtgekomen. Het is nog altijd wachten op de benoeming van een voorzitter. Bij het in ontvangst nemen van de adviezen van Nijpels erkende Jetten dat het kabinet te lang passief is gebleven bij het helpen Caribisch Nederland voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Greenpeace heeft een rechtszaak aangekondigd om de Staat der Nederlanden te dwingen de klimaatrisico’s voor Bonaire serieus te nemen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.