Rutte: Met rehabilitatie door Nederland krijgt Tula de eer die hem toekomt

Den Haag – Minister-president Mark Rutte die zich in zijn politieke leven niet bovenmatig betrokken heeft getoond bij de Caribische delen van het Koninkrijk, verrastte vandaag met een bericht op X over de rehabilitatie van Tula:

De Curaçaose vrijheidsstrijder Tula werd op 3 oktober 1795 op de meest wrede manier gemarteld en vermoord door het Nederlandse gezag. Enkel en alleen omdat hij in opstand kwam tegen het onrecht dat tot slaaf gemaakten werd aangedaan. Enkel en alleen omdat hij streefde naar vrijheid en gelijkheid.

Morgen, op 3 oktober, wordt Tula op Curaçao postuum gerehabiliteerd door de Nederlandse regering. Zo wordt hem de eer toegekend die hem toekomt. De rehabilitatie volgt op de excuses voor het handelen van de Nederlandse staat in het slavernijverleden.

Vandaag sprak ik via een videoverbinding met Gibi Bacilio en Frank Quirindongo over deze bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van ons Koninkrijk. Zij hebben een grote rol gespeeld in de bewustwording over het slavernijverleden en de rehabilitatie van Tula.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.