Bonaire

Van Huffelen bezoekt Sint Maarten, Curaçao en Bonaire

Den Haag – Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties brengt van 30 september tot en met 5 oktober een werkbezoek aan Sint Maarten, Curaçao en Bonaire. Het bezoek staat voor een groot deel in het teken van het herdenkingsjaar slavernijverleden. Zo neemt ze op Sint Maarten deel aan een sessie met vertegenwoordigers van de zes eilanden en is zij op Curaçao voor de rehabilitatie van Tula. Daarnaast zal de staatssecretaris op Bonaire bestuurlijke gesprekken voeren over de wetten die de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland regelen, de WolBES/FinBES.

Sint Maarten

Het werkbezoek begint op zaterdag 30 september op Sint Maarten met een ontmoeting met premier Jacobs. Op 1 en 2 oktober is er gesprek met vertegenwoordigers van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius over de doorwerking van het slavernijverleden en de wijze waarop inhoud wordt gegeven aan het herdenkingsjaar slavernijverleden. Onderdeel van deze bijeenkomst is een ‘break-out-sessie’ met het jeugdparlement van Sint Maarten.

Curaçao

In de avond van 2 oktober reist Van Huffelen door naar Curaçao. Op 3 oktober gaat ze in gesprek met Vrouwen van Curaçao over onder meer de doorwerking van het slavernijverleden. Die dag staan ook ontmoetingen met premier Pisas en de gouverneur op de agenda. De avond staat volledig in het teken van de rehabilitatie van Tula, die in 1795 de grote slavenopstand op Curaçao leidde.

Verder staan een bezoek aan Swaen Village, een ontmoeting met organisaties die zich inzetten voor de LHBTQI+-gemeenschap op Curaçao, een gesprek met economiestudenten van de Universiteit van Curaçao en een mini-conferentie met het maatschappelijk middenveld op het programma.

Bonaire

Tijdens het bezoek aan Bonaire op 5 oktober, zal de staatssecretaris bestuurlijke gesprekken voeren over de wetten die de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland regelen, ofwel de WolBES/FinBES. In dit kader zit zij om de tafel met de werkgroep WolBES/FinBES, het Bestuurscollege en de Eilandsraad.

Dat kan nog een pittig gesprek worden. Met name de oppositie heeft ernstige bedenkingen tegen de voorgenomen wetswijzigingen. Van Huffelen wordt verweten de Eilandsraad onvoldoende te hebben betrokken bij de aanpassingen. Eerder dit jaar werd een motie aangenomen die het de regering verbiedt de wetsvoorstellen voor stemming naar de Tweede Kamer te sturen als de Eilandsraad daarvoor niet expliciet goedkeuring heeft gegeven. Dat laatste is overigens in strijd met de staatkundige verhoudingen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.