Zwalkend OM in wiek geschoten door brief regeringscommissaris Statia

Willemstad – Het Openbaar Ministerie ontkent regeringscommissaris van Sint Eustatius Alida Francis te hebben ontraden aangifte te doen tegen vermoedelijke stembusfraude bij de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart dit jaar.

Gisteren citeerde DossierKoninkrijksrelaties uit een brief van Francis aan (toenmalig) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot waarin zij melding maakt van serieuze aanwijzingen dat er gesjoemeld is met volmachten. Bijna 4 op de 10 stemmen op het eiland zijn per volmacht uitgebracht, 4 keer hoger dan het landelijk gemiddelde.

Reden voor de regeringscommissaris om de verdenkingen met de officier van justitie te bespreken en te verzoeken om een strafrechtelijk onderzoek. De OvJ, zo schrijft Francis, stelde zich op het standpunt dat het “waarschijnlijk” niet tot een veroordeling zou leiden. “Daarnaast is de capaciteit bij het Openbaar Ministerie dusdanig beperkt dat ons is geadviseerd geen aangifte in te doen”, schrijft de regeringscommissaris verder.

In reactie op het bericht hierover nam de woordvoerder van het OM in Willemstad contact op met de redactie: “We hebben het artikel gelezen over mogelijke stemfraude bij de verkiezingen van St Eustatius. Het OM kan zich er helemaal niet in vinden.” Op de uitnodiging nader toe te lichten hoe het gesprek tussen de regeringscommissaris en de officier van justitie dan wel is verlopen wil het OM echter niet ingaan.

Het OM weigert eveneens andere voor de hand liggende vragen te beantwoorden, onder meer of het Francis heeft verzocht haar lezing van het gesprek te rectificeren. Na een herhaald verzoek om een toelichting blijft het bij een statement dat onder in het nauw zittende bestuurders populair is: “Wij herkennen ons niet in hetgeen gesteld wordt in het bericht.”

Het gedraai van het OM lijkt sterk op de handelwijze bij het Ennia-schandaal. Na begin deze maand te hebben verklaard onvoldoende capaciteit te hebben om de 5 jaar oude aangifte tegen de Ennia-top op te pakken, liet het OM vorige week plotseling weten wel (“al enige tijd”) onderzoek te doen. Ook bij de vermeende stembusfraude op Statia tovert het OM een konijn uit de hoge hoed: “Het onderzoek loopt trouwens nog.” Maar over het hoe of wat zwijgt het OM verder.

(Fragment uit de brief van regeringscommissaris Francis)

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.