OAS-delegatie: beperk stemmen per volmacht in Caribisch Nederland

Den Haag – Ook de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) die hebben toegezien op het verloop van de eilandsraadsverkiezingen van 15 maart in Caribisch Nederland hebben het ministerie van BZK geadviseerd het stemmen per volmacht aan banden te leggen. Dat blijkt uit hun verslag dat minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De delegatie noemt het stemmen per volmacht “een waardevolle maatregel” voor kiezers die niet fysiek naar een stembureau kunnen gaan, maar wijzen op het hoge percentage volmachtstemmen en de zorgen over mogelijk misbruik. De waarnemers adviseren maximaal 1 volmacht per persoon toe te staan, maar ook stemmen per post mogelijk te maken.

Eerder al hebben bestuurders op Bonaire en Sint Eustatius verzocht het volmachtstemmen te beperken. Toenmalig minister van BZK Ollongren heeft destijds toegezegd dat te onderzoeken, maar dat heeft niet tot concrete maatregelen geleid. Minister De Jonge heeft laconiek gereageerd op het rapport van de OAS-delegatie.

Klik HIER om het OAS-verslag te downloaden

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.