OM had geen trek in onderzoek naar stemfraude op Sint Eustatius

Sint Eustatius – Het Openbaar Ministerie BES blijkt rond de Eilandsraadsverkiezingen van 15 maart een opvallende rol te hebben gespeeld. Hoewel er duidelijke aanwijzingen voor gesjoemel met volmachten, raadde het OM het openbaar lichaam af om aangifte te doen omdat de slagingskans gering zou zijn.

Regeringscommissaris Francis had al in 2022 haar zorgen met het ministerie van BZK gedeeld. Voor 2010 kon er in het Caribisch deel van het Koninkrijk niet per volmacht worden gestemd vanwege het risico op ronselen. Maar de Nederlandse regering introduceerde het volmachtsysteem ondanks waarschuwingen op 10-10-10 op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Bij vorige verkiezingen is op Bonaire aangifte gedaan toen er stapels volmachten werden aangetroffen, maar het OM is niet tot vervolging overgegaan.

Op 15 maart is op Sint Eustatius 36,7% van de stemmen per volmacht uitgebracht en waren er op enkele specifieke stembureaus signalen van fraude. Regeringscommissaris Francis heeft het ministerie van BZK per brief om aandacht voor de kwestie gevraagd.

Minister De Jonge lijkt de signalen uit Statia en Bonaire niet erg serieus te nemen. In zijn reactie die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurde, komt hij niet verder dan: “De Eilandsraads- en kiescollegeverkiezing zijn goed verlopen. Het hoge percentage uitgebrachte volmachten blijft een punt van aandacht.”

Lees HIER de brief van regeringscommissaris Francis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.