Premier Wever-Croes: Nederland wil aan Aruba verdienen

Philipsburg – Minister-president Wever-Croes verwijt Nederland te willen verdienen aan Aruba door de coronalening (ruim 900 miljoen gulden) tegen een marktconforme rente van tussen de 6 à 8% te herfinancieren.

Tijdens een persconferentie rekende de premier voor dat Nederland er ten koste van Aruba bijna 150 miljoen euro beter van wordt. Ze vindt de handelwijze van Den Haag niet in overeenstemming met het Statuut. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen zei vandaag niet via de media op dat verwijt te willen reageren, maar zij benadrukte dat het de eigen keuze van het kabinet Wever-Croes is het Nederlandse aanbod af te slaan. Aruba hoeft slechts 3,1% rente te betalen als het instemt met de Rijkswet Aruba financieel toezicht zoals die er ook is voor Curaçao en Sint Maarten.

Hoewel de handtekening van Wever-Croes onder de ontwerp-rijkswet staat, voert zij nu aan dat de RAft de autonomie van het land aantast en daarom het toezicht via een lokale verordening te willen regelen. Van Huffelen voelt daar niets voor omdat in tegenstelling tot een rijkswet Aruba een landsverordening eenzijdig kan wijzigen. Dat heeft het land al eens eerder gedaan.

Van Huffelen sprak de bewering van Wever-Croes tegen dat Aruba wel tien voorstellen heeft gedaan om het eens te worden. “Ik heb de dag voor de deadline één voorstel ontvangen.” De staatssecretaris noemde het “pijnlijk” en “zonde” dat Aruba ervoor kiest geld aan rente te besteden in plaats van o.a. armoedebestrijding. Van Huffelen lijkt het geen “moeilijke keuze”.

Wever-Croes en Van Huffelen treffen elkaar deze week in de marge van de VN-vergadering in New York. “Ik hoop dat we dan verder van gedachten kunnen wisselen”, aldus de staatssecretaris.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.