Curacao

Kamers welwillend ondanks dwarsliggen CAS-landen

Den Haag – Hoewel de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zich nog altijd verzetten tegen de voorwaarden voor de herfinanciering van hun coronaleningen (1,1 miljard euro) stellen de Tweede en Eerste Kamer alles in het werk om te voorkomen dat de landen op 10 oktober op zwart zaad komen te zitten.

De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties houdt vandaag een wetgevingsoverleg met staatssecretaris Van Huffelen over de begrotingswijziging die noodzakelijk is om de leningen te herfinancieren. Bedoeling is dat de Kamer er uiterlijk volgende week over stemt. Intussen is de Eerste Kamer aan het voorsorteren. Die heeft de agenda alvast vrijgemaakt om op 26 september groen licht te geven. Dat is dan nog net op tijd om het Koninklijk Besluit tijdig af te kondigen.

Het parlementaire proces is in tijdnood gekomen door gebrek aan urgentie bij de Caribische landen. Die hebben de in februari begonnen onderhandelingen over de herfinanciering getraineerd. Omdat de tijd begint te dringen, heeft Van Huffelen twee weken geleden eenzijdig een aanbod gedaan, maar de landen stribbelen tegen. Zonder akkoord moeten zij formeel hun lening op 10 oktober aflossen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.