Saleh spreker op symposium BeNeLux-Universitair Centrum

Den Haag – Oud-gouverneur Jaime Saleh van de Nederlandse Antillen is op 22 september een van de sprekers op een symposium van het BeNeLux-Universitair Centrum (BUC).

De bijeenkomst in de raadszaal van de gemeente Den Haag heeft als thema “Een duurzame samenleving en levende cultuur binnen het Koninkrijk.” Andere sprekers zijn o.a. oud-premier Jan Peter Balkenende en Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De gevolmachtigde ministers Juan Thijsen, Carlson Manuel en René Violenus nemen deel aan een rondetafelgesprek.

Saleh, die als raadsheer verbonden is aan het BUC, spreekt over “de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk en het belang van de Benelux voor het Caribisch gebied.” Zijn indrukwekkende staat van dienst (als rechter, president van het Hof en gouverneur van de voormalige Nederlandse Antillen) liep een lelijke smet op toen bekend werd dat hij als commissaris van Ennia voor 2 tot 3 vergaderingen per jaar een vergoeding had ontvangen van 2,9 miljoen gulden.

In die periode trok eigenaar Ansary zo’n miljard gulden uit het verzekeringsbedrijf. Deze zomer werd duidelijk dat daardoor het fonds waaruit het pensioen van zo’n 30.000 gepensioneerden op Curaçao en Sint Maarten moet worden betaald, snel leeg raakt. Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen heeft de regeringen in Willemstad en Philipsburg – ondanks een negatief advies van het College financieel toezicht – aangeboden 600 miljoen euro te ‘lenen’ om het gat te dichten. Woensdag debatteert de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over deze kwestie.

Klik HIER voor het programma van het BUC-symposium

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.