COLUMN – Bericht uit Saba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Saba.

Orkaan Lee

Door Anton Hermans

Het was weer een spannende week in de aanloop naar het weekeinde. Zou storm (en inmiddels orkaan) Lee over het Caribisch gebied trekken of toch niet? Vrijdagmiddag werd het steeds duidelijker dat de orkaan noordelijker langs Saba zou passeren. Dit werd bevestigd door de gezaghebber/burgemeester via de WhatsApp–info dienst.

Het disastermanagementteam gaf wel aan dat we op onze hoede moesten blijven. Dit houdt in dat we in de gaten moeten houden of de orkaan toch niet plotseling van koers verandert en dat losliggende materialen opgeborgen moeten worden. Wat vast stond was dat we te maken zouden krijgen met veel wind en regen. Ook de haven en vliegveld zouden hinder kunnen ondervinden.

Op het moment van schrijven van dit Bericht uit Saba is het zaterdagochtend en Lee is in de buurt en dan stopt mijn droger ermee. Het aangename klimaat is prima om de was lekker buiten op te hangen en te laten drogen door de wind en de zon. Juist op het moment dat er een storm langskomt, stopt de droger ermee. Het gevolg is een berg was, die wel gewassen kan worden, maar drogen lukt niet. Het stormachtige en regenachtige weer brengt vochtige lucht mee en daar droogt de was niet zo lekker in.

De aandrijfriem is gebroken. In Europees Nederland liggen die altijd wel ergens in een winkel klaar voor je, maar niet op Saba. Het bestellen duurt een week of twee en de elektriciën heeft geen tijd (en ook geen zin denk ik) om de machine uit elkaar te halen voor een klein klusje. Hopelijk gaat Lee snel ergens anders heen, zodat ik de was buiten kan hangen terwijl ik wacht tot de dryer belt.

Wat ook het gevolg is van het orkaanseizoen is dat mijn avocado’s besluiten naar beneden te vallen. Dat is een soort overlevingstechniek van de boom tijdens stormen. De takken zouden anders kunnen knappen door de wind versus gewicht. We hebben dus genoeg guacamole en de vriezer ligt vol met veganistisch advocado-chocolade-ijs.

Eerder deze week was het trouwens 6 jaar geleden dat Irma over het Caribisch gebied trok. We hebben geleerd dat een orkaan met veel geweld aan land komt en er weinig tegen te doen is, behalve het te ondergaan, de kracht te respecteren en proberen veiligheid te zoeken. En daarna is het puinruimen en de boel herstellen. Het herstel op Saba is goed gelukt. We hebben ook geleerd dat voorbereiding essentieel is om een orkaan te doorstaan.

Ook al is het buiten extreem warm en vochtig in de aanloop naar Lee, we moeten ons hoofd koel houden dit seizoen. Lee is nu akelig dichtbij. Het stormt en tolt ook in mijn hoofd met de kracht van een orkaan. Is dit de nieuwe werkelijkheid van de klimaatverandering? Wanneer gaat die wind liggen en zijn we dan weer veilig en voor hoe lang?

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.