Ook BBB eist herstel eerbetoon politieman Ferry Bakx

Den Haag – Tweede Kamerlid Lilian Helder (die vorige week van de PVV overstapte naar de BBB) heeft – nadat Jorien Wuite (D66) dat dinsdag al deed – minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius schriftelijke vragen gesteld over het niet eren van de in 2016 op Bonaire doodgeschoten politieman Ferry Bakx in de Tuin van Bezinning:

1. Kent u het bericht ‘Tot in den dood tweederangs 1) en de column van John van den Heuvel “Menselijkheid kost geen miljoenen euro’s” 2)?
2. Klopt het dat de naam van politieman Ferry Bakx, die in het Caribisch deel van het koninkrijk werd doodgeschoten, niet op het nationaal monument Tuin van Bezinning in Warnsveld is geplaatst vanwege het feit dat hij is omgekomen in het Caribisch deel van het Koninkrijk?
3. En klopt het dat dit enkel en alleen wordt verhinderd door de statuten van de Tuin van Bezinning?
4. Waarom gaan statuten boven mensenlevens, ofwel boven die van de omgekomen politieman, maar ook boven die van zijn nabestaanden en collega’s?
5. Bent u het met de BBB eens dat aan deze enorme schoffering van bovengenoemde personen per direct een einde gemaakt moet worden en zo ja bent u bereid om deze statuten, althans dit deel ervan, te (laten) schrappen dan wel aan te passen?
6. En in het verlengde daarvan, bent u bereid om de moeder van de omgekomen politieman de eerstvolgende herdenking zodanig te faciliteren dat het haar onnodig aangedane leed enigszins wordt verzacht doordat ze nu wel een witte roos bij de naam van haar omgekomen zoon bij het monument kan leggen?
7. Bent u bereid om na te gaan of er nog meer van dit soort discriminerende regels zijn die een gelijkwaardige behandeling van alle politieagenten, werkzaam in het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland, tegengaat?
1) https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2023/09/02/tot-in-de-dood-tweederangs/
2)Telegraaf, 6 september 2023, https://www.telegraaf.nl/watuzegt/972473389/menselijkheid-kost-geen-miljoenen-euro-s

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.