Curacao

Geen enkel Koninkrijksdossier controversieel

Den Haag – VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben er eensgezind voor gezorgd dat niet één Koninkrijksdossier controversieel is verklaard.

Alsof het zo afgesproken was, maakten deze partijen vandaag bij aanvang van de vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties al duidelijk dat wat hun betreft geen enkel onderwerp hoeft te wachten op het aantreden van een nieuw kabinet. Daarmee namen zij de rechtse partijen op voorhand alle wind uit de zeilen. Waar bijeenkomsten van de commissie Koninkrijksrelaties gemiddeld 3 Kamerleden trekken, waren er vandaag maar liefst 23 aanwezig. Die konden na enkele minuten alweer afdruipen.

Het sociaal minimum voor Caribisch Nederland en de herfinanciering van de Covid-leningen aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten inclusief de noodlening voor het Ennia-debacle (bij elkaar 1,8 miljard euro) zullen dus conform planning door de Kamer worden behandeld. De CAS-landen doen er echter goed aan niet te vroeg te juichen, want op 13 september volgt nog een apart debat over de leningen.

Daar is maar liefst 3 uur voor uitgetrokken. Aan de herfinanciering zal niet worden getornd, maar verwacht mag worden dat verschillende Kamerfracties de vraag zullen opwerpen of er niet extra voorwaarden aan de landen moeten gesteld om hun financieel beleid op orde te brengen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.