Officiële start bouw nieuw verpleeghuis Saba Cares

THE BOTTOM, 5 september 2023—Met het zetten van de eerste spade in de grond vandaag, dinsdag 5 september, geeft Saba Cares het startsein voor de nieuwbouw en uitbreiding van de zorginstelling, waaronder de bouw van een nieuw verpleeghuis in The Bottom, naast het bestaande ziekenhuis.

De bouw zal in twee fasen plaatsvinden. Saba Cares verwacht dat het tenminste 3 jaar gaat duren voordat de gebouwen in gebruik genomen kunnen worden. Saba Cares heeft, na een uitgebreide aanbestedingsprocedure, de bouwopdracht gegund aan QBR Joint Venture B.V., een samenwerking tussen een Sabaanse en een Canadese aannemer.

24 bewoners

Het verpleeghuis zal in totaal plaats bieden aan 24 bewoners die 24 uurs zorg nodig hebben. Naast een restaurant, een activiteitencentrum en een stiltecentrum, zullen er ook nog extra 17 appartementen gebouwd worden.

Twee en een half jaar van plannen, uitwerken en onderhandelen gingen vooraf aan dit moment. Maar er werd al gesproken én gedroomd over een nieuw verpleeghuis voordat Saba deel werd van Nederland op 10 oktober 2010. Het huidige verpleeghuis dateert van 1980 en is dringend aan vervanging toe.

 Saba Cares is vanaf het begin, vanaf de schets van het gebouw, ondersteund door Martin Moes en Marein Duijn van Triatact B.V., een bouwadviesbedrijf in Nederland op het gebied van zorghuisvesting. In de laatste periode zijn hier twee adviseurs uit Sint-Maarten aan toegevoegd voor het beoordelen van de regionale aspecten. Het ontwerp van het gebouw is van het architectenbedrijf IXI Design uit Sint-Maarten. 

Lang bestaande wens

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staat garant voor de bekostiging van de gebouwen en de inrichting. Directeur bij het Ministerie van VWS Herbert Barnard: “Met de realisering van deze plannen gaat een al lang bestaande wens van het Ministerie van VWS en ook mij persoonlijk in vervulling. Ik beschouw dit als de belangrijkste nog ontbrekende stap in de modernisering van het zorgaanbod op Saba. Ik ben Judith Meijer en alle andere betrokken hier zeer dankbaar voor.”

De ontwikkelplannen van Saba Cares zijn vanaf het begin enthousiast ontvangen door het openbaar lichaam Saba en het eilandbestuur heeft (praktische) steun geboden bij de ontwikkeling van de plannen en zal dat continueren.

Gedeputeerde van Volksgezondheid Eviton Heyliger bevestigt zijn steun voor het project: “We hebben eindelijk het punt bereikt waarop de bevolking van Saba een modern ziekenhuis en verpleeghuis faciliteiten heeft. Dit is een moment op trots op te zijn. Dit project zou niet mogelijk geweest zijn zonder het Ministerie van VWS en alle andere stakeholders, waaronder Saba Cares. Ik dank jullie allen.”

Modern, comfortabel

Judith Meijer, Board of Directors van Saba Cares, is heel tevreden met het behaalde resultaat. “Met de nieuwbouw wil Saba Cares een nieuw modern gebouw realiseren, comfortabel voor cliënten en voor medewerkers, dat past bij de hedendaagse opvattingen over wonen en zorg. Het verpleeghuis zal bestaan uit drie leefgroepen, ieder met 7 tot 9 eenpersoons appartementen. Deze gaan bewoond worden door mensen, die ofwel om medische redenen, ofwel om sociale redenen een ‘veilige’ omgeving nodig hebben met zorg nabij. Voor die laatste groep zal Saba Cares samen met het Departement van Community Development een werkwijze ontwikkelen.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.