Bonaire

Deelt Caribisch Nederland mee in Prinsjesdagpot van 2 miljard?

Den Haag – Als het kabinet Rutte IV woord houdt (en dat is geen zekerheid) maakt het op Prinsjesdag bekend dat er voor de armoedebestrijding in Caribisch Nederland 3,3 miljoen euro extra beschikbaar komt.

De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over een pakket van 2 miljard om te voorkomen dat het aantal Nederlanders in armoede volgend jaar naar 1 miljoen stijgt, zoals het CPB heeft gewaarschuwd. Op basis van de belofte van de regering de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba gelijkwaardig te behandelen zou er (omgerekend naar het aantal inwoners) zo’n 3,3 miljoen moeten vrijkomen voor de eilanden.

Hoe dat geld bij de armsten terecht komt, is nog de vraag. In Europees Nederland is dat een relatief eenvoudige operatie omdat het mogelijk is heel gericht enkele toeslagen te verhogen. Overigens is de omvang van de armoede in Caribisch Nederland naar schatting 7 tot 8 keer groter (en ook nog eens dieper) dan op het vaste land. Zo’n 40% van de eilanders leeft onder het bestaansminimum. Dat zou een groter aandeel uit de pot van 2 miljard rechtvaardigen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.