‘Onbekende’ Edson Hato vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad

Den Haag – De in het publieke domein onbekende Edson Hato wordt de nieuwe vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Vandaag stemde de ministerraad in met zijn benoeming per 7 september.

Hato (53) komt uit het bedrijfsleven. Hij heeft, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ruime ervaring bij het aansturen van veranderprocessen en leiderschapsontwikkeling bij grote multinationals, tech scale-ups en sociale ondernemingen. Hato heeft geadviseerd aan en gewerkt voor o.a. Carlsberg Group, SAP, ABN AMRO Bank, ING Group en AstraZeneca. Hij richtte in 2017 LikeMinds B.V., een adviesbureau voor coaching van leidinggevenden, organisatieontwikkeling en bedrijfstransformatie. Hato is geboren op Curaçao en vertrok op zijn 19e naar Nederland.

De zoektocht naar een opvolger heeft lang geduurd. Begin 2022 startte de werving. Het duurde tot maart voordat het ministerie een kandidaat op het oog had. Vervolgens nam de screening ook veel tijd in beslag.

Staatssecretaris Van Huffelen: “Edson Hato is een bevlogen professional die een schat aan internationale ervaring meebrengt. Ik verwacht dat hij met zijn visie op samenwerking een belangrijke bruggenbouwer wordt die geografische en culturele verschillen kan overbruggen. We hechten aan een goede samenwerking met Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Ik ben blij dat we voor deze post een kandidaat hebben gevonden die beide kanten van de oceaan goed kent.”

Hato: “Ik ben er trots op dat ik als Nederlandse vertegenwoordiger de relatie tussen Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland verder kan helpen versterken. Daarbij herken ik mijzelf volledig in de uitgangspunten waarop deze samenwerking is gebaseerd: eigenaarschap, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijkheid. Dit zijn wat mij betreft ook de leidende beginselen bij verandering. Om te weten waar je heen wilt, is het belangrijk je bewust te zijn van waar je vandaan komt. Door mijn achtergrond en ervaring weet ik dat we gebruik moeten maken van de kracht van de verschillen, om elkaar in het Koninkrijk te versterken. Alleen zo kom je tot nieuwe, inspirerende oplossingen waar mensen zich blijvend voor willen inzetten.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.