Curacao

Curaçao: Niet wij, maar Nederland is belastingparadijs

Den Haag – Nederland doet er goed aan eerst in de spiegel te kijken voordat het Curaçao verwijt een belastingparadijs te zijn. Zo reageert de grootste regeringsfractie MFK op de voorgestelde aanpassing van de Belastingregeling Nederland Curaçao (BRNC).

“Curaçao wordt herhaaldelijk aangemerkt als belastingparadijs, terwijl dat niet het geval is. Curaçao voldoet wel degelijk aan de internationale normen en voorwaarden. De fractie vindt dat Nederland zichzelf in de spiegel moet aankijken. De fractie verwijst naar een bericht uit De Volkskrant waarin staat dat ‘Nederland niet zomaar een belastingparadijs is voor Amerikaanse multinationals; het is hèt belastingparadijs’.”

De MFK verwijst ook naar uitspraken van oud-staatsecretaris van Financiën Willem Vermeend: “Die zei onlangs tijdens een lezing in Curaçao tegen de Curaçaoënaars: ‘Vergeet de financiële dienstverlening’, dus met andere woorden: ga toch wat anders zoeken. Deze gedachtegang wordt gedragen door veel prominenten in Nederland. Het doet pijn als jouw Koninkrijkspartner die verdragen heeft gesloten met veel landen en iets kan betekenen niet alleen voor Curaçao, maar ook voor de andere landen binnen het Koninkrijk, zich zo positioneert.”

Coalitiegenoot PNP vreest dat de wijzigingen een grote impact hebben op de economische ontwikkeling van Curaçao. “De fractie zou graag willen weten of de voorgestelde rijkswet een obstakel vormt waardoor Curaçao potentiële investeringen kan mislopen. Er wordt immers beweerd dat Curaçao wordt afgeschilderd als een belastingparadijs, terwijl Nederland zelf op de vierde plaats staat op de wereldranglijst van belastingparadijzen.”

Lees HIER de volledige reactie van de Staten van Curaçao

Klik HIER voor de concept-rijkswet en achterliggende documenten

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.