Kamerlid rakelt arrestatie El Pollo op Aruba op 

Den Haag – De arrestatie in 2014 op Aruba van de Venezolaan Hugo Carvajal wordt door het Tweede Kamerlid Van Haga (ex-Forum voor Democrartie) aangegrepen om PvdA/Groenlinks-lijsttrekker Frans Timmermans in diskrediet te brengen.

Aruba arresteerde de vertrouweling van het Maduro-regime op verzoek van Amerika die hem verdacht van drugshandel. Carvajal – vanwege zijn schriele voorkomen bijgenaamd El Pollo – zat 3 dagen in een Arubaanse cel totdat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Timmermans de autoriteiten op het eiland opdroeg hem vanwege diens diplomatieke onschendbaarheid vrij te laten.

Sinds bekend is dat Timmermans de combinatie PvdA/GroenLinks aan een verkiezingsoverwinning moet helpen, is hij mikpunt van rechtse media met de Telegraaf voorop. Dat onlinedochter GeenStijl.nl de kwestie Carvajal heeft opgerakeld, is voor Van Haga aanleiding voor het stellen van schriftelijke vragen aan premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken:

1. Bent u bekend met het feit dat Frans Timmermans, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Carvajal op 28 juli 2014 op Aruba, waar de drugsbaron drie dagen in de gevangenis had gezeten, vrijliet?

2. Bent u bekend met het feit dat de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA), Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba, en de Arubaanse rechter-commissaris Yvonne van Wersch destijds verbijsterd en woedend reageerden? En dat hoofdofficier Blanken het besluit van minister Timmermans ‘een novum’ noemde en het volgende stelde: “Laat het duidelijk zijn dat deze beslissingen door Nederland zijn genomen. Het is vervelend dat Aruba hierop wordt aangekeken. Wij willen door Amerika niet als een onbetrouwbare partner worden gezien.”?

3. Deelt u de mening dat drugsbaronnen en zware criminaliteit bestreden dienen te worden? Zo ja, hoe duidt u het lakse optreden destijds van Timmermans en deelt u de mening dat dit weinig goeds belooft als Timmermans het onverhoopt voor het zeggen krijgt? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4. Heeft u de bereidheid om te onderzoeken waarom Timmermans, thans premierkandidaat, op eigen houtje plotseling besloot Carvajal vrij te laten? Graag een gedetailleerd antwoord, waarbij u ook aangeeft of u de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken hierbij onderzoekt.

De publicatie waar Van Haga naar verwijst is HIER te lezen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.