Aruba

COLUMN – Bericht uit Aruba

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Aruba.

Hand op de knip

Door Larissa de Cuba

Misschien had u anders verwacht, maar het leven aan deze kant van de oceaan is niet alleen maar het perfecte plaatje. Zo lijkt het iedere dag warmer te worden op Aruba. Zo warm dat het bijna niet uit te houden is, zelfs niet met koele wateren binnen bereik.

We worden gewaarschuwd voor de hitte en geadviseerd de zon te mijden tijdens de piekuren en vooral de ouderen te beschermen. De huisdieren mogen ook niet vergeten worden. En het is nog maar augustus. De maanden september en oktober – naar mijn beleving de warmste van het jaar – komen er ook nog aan.

De drang naar een koele omgeving laat zich niet onderdrukken. Het kunnen beschikken over een airco is dan ook naar mijn mening geen overbodige luxe op Aruba. Deze behoefte heeft echter helaas een prijskaartje waardoor het bijna niet meer te veroorloven is. Een beetje extra gebruik en je moet je hart vasthouden als de elektriciteitsrekening aan het eind van de maand binnenkomt…

Je zou kunnen denken: neem even een frisse douche. Zelfs dat is niet zo maar te doen. Ten eerste omdat het water direct uit de kraan ook heet is en dus niet voor de nodige verkoeling zorgt en ten tweede omdat ook hier het effect onmiddellijk te zien is in de waterrekening. Je ontkomt er niet aan.

En het houdt hier niet mee op. Ook de benzineprijs is weer omhoog gegaan. Je ziet overal om je heen stijgende kosten en dan heb ik nog geen rekening gehouden met het effect van de recent aangepaste belastingwetgeving. De verwachting is tot nu toe niet echt positief; ook hierdoor zullen de prijzen zeer waarschijnlijk verder doorstijgen.

Om toch te proberen een positieve draai te geven aan dit gebeuren zou het een geschikt moment kunnen zijn bewustzijn te creëren, zowel bij klein als groot. Het vinden van een balans tussen comfort en kosten is niet gemakkelijk. Er is immers maar één potje waaruit alles betaald moet worden. Maar het moet mogelijk zijn.

Daarom is het echt noodzakelijk bewust om te gaan met water en elektriciteit. Kraan dicht als het water even niet meteen nodig is, lichten uit zodra dit kan en de airco kan een graadje hoger gezet worden. Daarnaast is het belangrijk kritisch te zijn bij het doen van boodschappen. Koop enkel het noodzakelijke en beperk overconsumptie. Vergelijk de prijzen en kies gericht.

We mogen niet te veel klagen, Aruba blijft een klein paradijs. Maar wees ervan bewust dat we financieel nog spannende tijden voor de boeg hebben. De hand op de knip houden is dan ook helemaal geen onverstandig advies.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.