Regering Curaçao verwerpt kritiek Amnesty, maar wordt internationaal in hemd gezet

Willemstad – Minister van Justitie Shalten Hato (MFK) heeft de aanval geopend op Amnesty International. Hij verwijt de mensenrechtenorganisatie Curaçao in een negatief daglicht te plaatsen door ‘symboolpolitiek’ te bedrijven. Tegelijkertijd zet Amerika als het om het bestrijden van mensenhandel gaat Curaçao in één rijtje met o.a. Afghanistan.

Uit een brief aan de Staten blijkt dat Hato gepikeerd is over het rapport dat Amnesty in februari heeft uitgebracht over de slechte behandeling van Venezolanen die vanwege de situatie in hun land de wijk hebben genomen naar Curaçao. Al in oktober 2021 sloeg Amnesty alarm dat Venezolanen onder erbarmelijke omstandigheden worden gedetineerd en dat hen o.a. medische zorg wordt onthouden. Degenen die niet in afwachting van deportatie achter tralies verdwijnen, lopen het risico door werkgevers te worden uitgebuit of te worden gedwongen tot prostitutie. Begin dit jaar stelde Amnesty vast dat er wel iets was verbeterd in de situatie, maar dat er nog veel misstanden waren. Hato werpt de kritiek verre van zich, want de regering respecteert de mensenrechten, schrijft hij aan de Staten.

Dat laatste staat op gespannen voet met het Trafficking in Persons Report van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS dat vorige week verscheen. Daarin wordt het Kabinet Pisas zware verwijten gemaakt dat het zich onvoldoende inspant om mensenhandel te bestrijden en Venezolaanse migranten/vluchtelingen te beschermen. Curaçao is om die reden gedegradeerd naar de laagste klasse van landen die niet voldoen aan de minimum eisen voor het bestrijden van mensenhandel, een status die het deelt met o.a. Cambodja, Cuba, Belarus en Afghanistan.

Vorige maand uitten ook de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties en het Europees Comité tegen foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing forse kritiek op de wijze waarop de Curaçaose regering met Venezolanen omgaat. Door de Tweede Kamer gevraagd om een reactie op het jongste Amnesty-rapport liet staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Van Huffelen onlangs weten tevreden te zijn over de inzet van Willemstad om de behandeling van gevluchte Venezolanen te verbeteren.

Een onderzoeksteam van Amnesty International brengt volgende maand een bezoek aan Curaçao en Aruba.

Lees HIER het gehele Trafficking in Persons Report

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.