In Caribische kringen populaire Sylvana Simons verlaat Haagse politiek

Den Haag – De in Caribische kringen populaire BIJ1-leider Sylvana Simons verlaat na de verkiezingen van 22 november de politiek. “Ik moet campagne voeren op een bed van onware frames. Ik kan zo niet de generaal zijn die haar troepen naar de overwinning leidt”, aldus de politica.

Simons sloot zich in 2016 aan bij Denk, maar vertrok daar al weer snel met ruzie. Zij richtte BIJ1 op met als missie racisme en discriminatie te bestrijden. In 2018 kwam ze in de Tweede Kamer. De partij beriep zich op inclusie en verbinding. In de eigen gelederen kwam daar weinig van terecht. Zo werd de nummer 2 van de partij Quincy Gario op basis van vage verwijten de partij uitgejaagd. Complete afdelingen keerden BIJ1 de rug toe, in het bestuur was het geregeld hommeles en als klap op de vuurpijl verlieten vorige week alle 3 leden van de BIJ1-fractie in de raad van Amsterdam de partij. Dat ging gepaard met stevige verwijten aan het adres van Simons die van een “dolk in de rug” spreekt.

Hoewel Simons er als éénpitter nauwelijks aan toekwam vergaderingen van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties bij te wonen, stelde ze geregeld schriftelijke vragen en diende zij moties in over de Caribische delen van het Koninkrijk. Zij was het enige Kamerlid dat tijdens het debat over de val van het kabinet Rutte IV aandacht vroeg voor de gevolgen voor de eilanden als dossiers komen stil te liggen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.