Werving Vertegenwoordiger Nederland in Willemstad begint op soap te lijken

Den Haag – De al ruim anderhalf jaar durende zoektocht naar een Vertegenwoordiger van Nederland voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten met standplaats Willemstad begint op een soap te lijken.

Zonder daar officieel ruchtbaarheid aan te geven, heeft de ambtelijke leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met instemming van staatssecretaris Van Huffelen besloten Saskia de Reuver aan te stellen als waarnemer. Zij combineert die taak met haar huidige functie van Directeur Koninkrijksrelaties voor de CAS-landen.

In december 2021 startte de Algemene Bestuursdienst – die gespecialiseerd is in het vervullen van cruciale vacatures bij de overheid – de werving van de opvolger van Erwin Arkenbout wiens termijn erop zat. Naar verluidt reageerden enkele belangstellenden die aan het profiel voldeden, maar die werden afgeserveerd omdat Van Huffelen een voorkeur zou hebben voor een Caribische kandidaat.

In maart meldde het ministerie een geschikte kandidaat te hebben geselecteerd, maar dat deze “alleen nog moest worden gescreend”. Dat de definitieve benoeming alsmaar uitbleef, schreef BZK toe aan de vereiste “zorgvuldigheid” aangezien het een “zware vertrouwensfunctie” betreft, maar nu er sindsdien 4 maanden zijn verstreken heeft die verklaring aan geloofwaardigheid ingeboet.

Dit weekend verscheen op Linkedin de volgende tekst: “Congratulate Saskia for starting a new position as Wnd Vertegenwoordiger van Nederland voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten”. Een woordvoerder van het ministerie zegt in reactie op vragen van de redactie dat de waarneming slechts voor de zomerperiode is en dat “de procedure gewoon doorloopt”.

Vragen of de in maart geselecteerde kandidaat niet door de screening is gekomen of zichzelf heeft teruggetrokken, laat BZK onbeantwoord, evenals de vraag waarom niet op de gebruikelijke manier melding is gemaakt van de aanstelling van De Reuver. Die reageert zelf overigens niet op onder meer de vraag of zij tussen haar werkplek in Den Haag en het kantoor van de Vertegenwoordiging in Willemstad zal gaan pendelen.

Alles duidt op een noodgreep, maar het is gissen naar het waarom. Dat De Reuver haar nieuwe taak combineert met het zijn van Directeur Koninkrijksrelaties is overigens niet nieuw. In 2018 deed Henk Brons dat in omgekeerde richting. Als Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad nam hij het directeurschap Koninkrijksrelaties waar. Hij kwam in opspraak nadat uitlekte dat hij voor 16 dagen aanwezigheid op Curaçao 40.000 euro buitenlandvergoeding had ontvangen.

Op de website van de Vertegenwoordiging wordt Arkenbout een jaar na zijn afscheid nog altijd vermeld als de Vertegenwoordiger.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.