Premier Pisas wil niet dat Staten zich te veel bemoeien met afspraken met Nederland

Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas vindt dat de Staten zich niet moeten bemoeien met de onderhandelingen van zijn regering met Nederland over het landspakket.

Dat blijkt uit de reactie van de premier op het door het Statenlid Gwendel Mercelina(PNP) geïnitieerde onderzoek naar de controlerende rol van het parlement bij de afspraken die worden gemaakt over de in het landspakket opgenomen hervormingen. Uitkomst van dat onderzoek was dat de Staten te weinig betrokken zijn bij de afspraken die de Curaçaose regering maakt met staatssecretaris Van Huffelen.

Mercelina bepleitte de instelling van een Statencommissie die zich in haar rol als volksvertegenwoordiger onder meer moet gaan buigen over de prioritering van de hervormingen. Pisas voelt er helemaal niets voor, schrijft hij aan Statenvoorzitter America. Hij beschouwt de afspraken met Nederland als een zaak van zijn kabinet. Dat standpunt is in lijn met de keuze om de Staten niet vooraf te informeren over de eerder dit jaar tot standgekomen Onderlinge Regeling.

In reactie op de afwijzing van zijn voorstel benadrukt Mercelina dat het niet zijn intentie is dat de commissie op de stoel van de regering gaat zitten, maar om de controlerende taak van de Staten te waarborgen.

Lees HIER de brief van Pisas

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.