Land Sint Maarten veroordeeld tot betaling 1 miljoen aan Bearing Point

Philipsburg – Het Land Sint Maarten moet uiterlijk eind volgende week 1 miljoen gulden aan Bearing Point Management Consultancy overmaken. Dat is de uitkomst van een kort geding van het ICT-bedrijf tegen de overheid. Het toegewezen bedrag is slechts een voorschot op de schadevergoeding van ruim 10 miljoen die Bearing Point vrijwel zeker in een later stadium nog zal worden toegewezen.

Het geschil heeft betrekking op de in 2017 aangekondigde transformatie van de belastingdienst. Voor het IT-deel – geraamd op zo’n 15 miljoen – won Bearing Point de aanbesteding. Kort na het aantreden van het kabinet Jacobs I in november 2019 werd een streep gezet door de reorganisatie van de belastingdienst. Bearing Point stapte naar de rechter, maar die wees in 2021 de eis af dat het land alsnog uitvoering zou moeten geven aan de reeds gegunde opdracht. De rechter wees er wel op dat het bedrijf met succes aanspraak zou kunnen maken op vergoeding van de gederfde inkomsten.

Pogingen om het geschil onderling op te lossen zijn mislukt, omdat het Land de gevaagde schadevergoeding van 10,2 miljoen gulden te hoog vindt. Daarom is Bearing Point opnieuw naar de rechter gestapt. “BPMC heeft naar het oordeel van het Gerecht een sterke zaak als het gaat om een door het Land te betalen schadevergoeding”, aldus rechter mr. G.A.F.M. Wouters die het Land veroordeelde om alvast 1 miljoen te betalen.

Een andere eis van Bearing Point om de inmiddels gestarte nieuwe aanbesteding te annuleren is afgewezen. Het oude plan om de belastingdienst te reorganiseren is uit het stof gehaald. Het kabinet Jacobs II is na jarenlang dwarsliggen bezweken voor grote druk van Nederland om het disfunctioneren van de belastingdienst aan te pakken.

Lees HIER het vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.