Demissionaire Van Huffelen hoopt door te mogen met dossier sociaal minimum

Den Haag – Staatssecretaris Van Huffelen hoopt dat de Tweede Kamer het dossier sociaal minimum niet controversieel zal verklaren. De bewindsvrouw sprak die hoop vandaag uit in een Zoom-gesprek met Caribische media.

Op 6 september bepaalt de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties aan welke dossiers het demissionaire kabinet mag doorwerken. Van Huffelen houdt zich er aan vast dat 3 jaar geleden geen enkel ‘koninkrijksonderwerp’ controversieel is verklaard, maar toen waren er geen dossiers die gevolgen hadden voor de rijksbegroting. Dat is nu met onder meer het sociaal minimum, de invoering van WW en het betaalbaar maken van vliegverbindingen wel het geval.

Optimistisch als de staatssecretaris als altijd is, kondigde ze aan het sociaal minimum op 1 oktober te willen vaststellen, maar dat zal niet gebeuren. Pas rond die datum zal de Commissie Thodé haar adviezen aan minister voor Armoedebeleid Schouten aanbieden, waarna er nog een kabinetsreactie moet worden geformuleerd. Die komt waarschijnlijk vlak voor het Kamerdebat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ergens in de loop van november.

Voor de burgers in Caribisch Nederland is overigens de datum waarop het sociaal minimum wordt vastgesteld minder belangrijk dan het moment van invoeren. “Zo snel mogelijk”, zei Van Huffelen daarover vandaag zonder een indicatie van tijd te geven. Eerder heeft ze al wel gezegd dat 1 januari 2024 niet realistisch is omdat de kloof te groot is om in één keer te dichten. Wel zal dan het wettelijk minimumloon en daarmee de uitkeringen worden verhoogd, blijkt uit de brief die Schouten eerder deze week naar de Kamer heeft gestuurd. Over de grootte van de stijging wordt dit najaar met de sociale partners op de eilanden overlegd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.