Kamerlid Van Raan wil ‘ecocide’ ook in Caribisch Nederland strafbaar stellen

Den Haag – Tweede Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) wil dat ‘ecocide’ zowel in continentaal Nederland als Caribisch Nederland strafbaar wordt. Hij heeft daartoe een initiatiefwetsvoorstel voor het wijzigen van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES gepresenteerd.

Van Raan stelt voor dat “ernstige aantasting van het milieu door (potentieel) schadetoebrengend handelen of nalaten” kan worden bestraft tot een maximum van 15 jaar gevangenis. Om het handhaven van de nieuwe norm mogelijk te maken, wordt in het Europees en het Caribisch Nederlandse strafrecht het begrip ecocide geïntroduceerd. Op grond van de voorgestelde wetswijzing kunnen individuen en bedrijven in Europees en Caribisch Nederland ook worden vervolgd als zij ecocide buiten Nederland plegen.

Het initiatiefwetsvoorstel is vandaag in internetconsultatie gegeven. Na verwerking van de input gaat het wetsontwerp voor advies naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer.

Klik HIER voor alle relevante documenten

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.