Bonaire

Val Rutte IV staat deal herfinanciering coronaleningen niet in de weg

Den Haag – De regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten kunnen weer even opgelucht ademhalen.

Een weekendlang hebben zij moeten vrezen dat de herfinanciering van de op 10 oktober aflopende coronaleningen door de Tweede Kamer controversieel zou worden verklaard. Maar de Kamer heeft vandaag besloten de lijst van controversiële dossiers pas medio september vast te stellen. Verwacht mag worden dat een deal over de herfinanciering van de coronaleningen dan al in kannen en kruiken is.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de commissies volgende week zouden bepalen aan welke onderwerpen het demissionaire kabinet niet meer mag werken, maar omdat veel Kamerleden de komende weken op vakantie zijn, is dat naar begin september doorgeschoven. Dat betekent dat staatssecretaris Van Huffelen de handen vrij heeft om een akkoord te sluiten met de CAS-landen.

Dat de coronaleningen worden verlengd staat vast, maar over de voorwaarden wordt nog onderhandeld. Het gaat daarbij vooral om de looptijd en de rente. Als Aruba bij zijn weigering blijft mee te werken aan de totstandkoming van een rijkswet voor financieel toezicht zal het land niet in aanmerking komen voor een gunstige rente. Curaçao en Sint Maarten wacht hetzelfde lot als zij er niet op korte termijn in slagen 600 tot 700 miljoen gulden te vinden om het pensioen van zo’n 30.000 Ennia-klanten te redden.

Caribisch Nederland moet tot september afwachten of de Kamer beslist dat het dossier sociaal minimum wel of niet wordt doorgeschoven tot na het aantreden van een nieuwe regering. De verwachte verhoging van de Vrije Uitkering waarmee de eilandelijke taken worden bekostigd lijkt in elk geval controversieel te worden verklaard. Dat lot kan ook wel eens de modernisering van de WolBES en FinBES treffen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.