Rechter: Dwangsom Chogogo Bonaire niet redelijk

Kralendijk – De rechter heeft een streep gehaald door de dwangsom van 1,2 miljoen dollar die het openbaar lichaam Bonaire aan de eigenaren van het Chogogo Resort heeft opgelegd voor het vooruitlopend op de verkrijging van een vergunning verhogen van het strand. Het gerecht noemt het bedrag niet “redelijk”.

Op 12 augustus 2022 vroeg Chogogo de benodigde vergunning aan. Omdat een besluit uitbleef en het hotel op 1 december de eerste gasten verwachtte, werd medio oktober begonnen met het verhogen van het strand. Na een controle legde het OLB een ‘preventieve last onder dwangsom’ op van 1,2 miljoen dollar. Op 19 november kreeg Chogogo te horen dat onder voorwaarden de situatie zou worden gedoogd.

Op 19 januari is de vergunning verstrekt. Een week eerder was het OLB tot invordering van de dwangsom overgegaan. Daartegen zijn de hoteleigenaren in beroep gegaan. De rechter concludeert dat het OLB terecht met een dwangsom heeft gedreigd, maar dat deze onredelijk hoog was. Bovendien had deze ingetrokken moeten worden toen op 19 november duidelijk was dat de vergunning een kwestie van tijd was.

Met deze voor Chogogo gunstige uitkomst is de zaak nog niet klaar. In september volgt nog een oordeel van de rechtbank over de inhoudelijke kant van het geschil.

Lees HIER het vonnis

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.