Winair verwacht lening van Nederland eind dit jaar afgelost te hebben

Den Haag – Het financieel herstel van Winair zet zich zodanig door dat de Sint Maartense luchtvaartmaatschappij begonnen is met de aflossing van de hypothecaire lening van 4,5 miljoen dollar die zij in 2020 van de Nederlandse overheid kreeg.

De verwachting is dat de lening inclusief rente per 1 januari volledig is terugbetaald. Dat staat te lezen in het jaaroverzicht van Nederlandse staatsdeelnemingen. Winair kwam door de reisbeperkingen vanwege corona in financiële problemen en had de lening van Nederland nodig om te kunnen overleven. Het afgelopen jaar heeft het vliegbedrijf zich krachtig hersteld.

Als het vliegverkeer in Caribisch Nederland, zoals de bedoeling is, wordt ingericht als een vorm van openbaar vervoer neemt de Staat der Nederland afscheid van zijn aandeel (7,95%) in Winair. Het bedrijf lijkt overigens een van de kanshebbers voor de (eventueel) uit te geven concessie. Het is de enige die alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk met elkaar verbindt.

Winair is een van de vier lokale Caribische ondernemingen waarin de Nederlandse overheid aandelen heeft. De tweede (eveneens voor 7,95%) is de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) die sinds 2005 verantwoordelijk is voor de luchtverkeersdienstverlening binnen het vluchtinformatiegebied van Curaçao, boven het territorium van Aruba en Bonaire. In Saba Statia Cable System en Bonaire Brandstof Terminals is het Rijk 100% aandeelhouder.

Lees HIER het gehele overzicht

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.