Minimumloon opnieuw omhoog, maar niet in Caribisch Nederland

Den Haag – Het wettelijk minimumloon gaat na de forse stijging (10%) per 1 januari morgen opnieuw omhoog, met 3,13%. De verhoging beperkt zich overigens tot het Europese deel van het land en geldt dus niet voor Caribisch Nederland. Het kabinet vindt, zo liet staatssecretaris Van Huffelen eerder weten, dat het dit jaar al genoeg heeft gedaan voor de laagstbetaalden in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

In Europees Nederland wordt het minimumloon één keer per half jaar aangepast aan de gemiddelde contractloonstijging. In Caribisch Nederland gebeurt dat één keer per jaar op basis van de consumentenprijsindex. Dat geldt ook voor de kinderbijslag. Die gaat in Europees Nederland per 1 juli 3% omlaag en blijft op de BES-eilanden gelijk.

Het minimumloon in Europees Nederland bedraagt met ingang van 1 juli voor 21-jarigen1995 euro per maand. De uitkeringen stijgen met een gelijk percentage mee. Hoewel de kosten van levensonderhoud tenminste even hoog, maar zeer waarschijnlijk hoger zijn, moet een minimumloner op de BES-eilanden met aanzienlijk minder zien rond te komen. Zo bedraagt het minimumloon op Bonaire slechts 1.236 dollar.

Om het hoofd boven water te houden hebben velen op de eilanden twee banen. Dan nog ligt het inkomen van zo’n 40% van de inwoners onder het bestaansminimum. Staatssecretaris Van Huffelen liet eerder weten, dat het kabinet dit jaar al genoeg heeft gedaan voor de laagstbetaalden in de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.