Kabinet organiseert bijeenkomst in Cariben over vervolg slavernij-excuses

Den Haag – Het kabinet gaat na de zomer een bijeenkomst in het Caribisch deel van het Koninkrijk organiseren over het vervolg op de door premier Rutte gemaakte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat kondigt staatssecretaris Van Huffelen aan in brieven die zij naar de Staten van Curaçao, Aruba en Sint Maarten en de Eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft gestuurd.

“We staan aan de vooravond van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023- 2024. Ikzelf ben aanwezig bij de herdenking en opening van het Herdenkingsjaar op Saba. Tijdens dit jaar staan we in het hele Koninkrijk en samen met Suriname stil bij onze gedeelde geschiedenis, zodat dit een permanente plek krijgt in ons collectief geheugen. In het gehele Koninkrijk zullen initiatieven worden georganiseerd, met als doel erkenning en bewustwording over dit verleden. Onderdeel hiervan is dan ook het leren kennen van de verhalen, kennis opdoen en het luisteren naar hoe dit doorwerkt in het heden”, schrijft Van Huffelen.

Gezien de verschillende ideeën en wensen van de eilanden, krijgt elk eiland de regie over de opvolging van de toezeggingen en excuses. Daarover wil de staatssecretaris de komende tijd in gesprek met de Staten en Eilandsraden.

Lees HIER de brief aan Curaçao

Lees HIER de brief aan Aruba

Lees HIER de brief aan Sint Maarten

Lees HIER de brief aan Bonaire

Lees HIER de brief aan Sint Eustatius

Lees HIER de brief aan Saba

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.