Van Huffelen legt zich neer bij weigering CAS-landen einde te maken aan discrimineren homoparen

Den Haag – Staatssecretaris Van Huffelen legt zich neer bij de weigering van de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een einde te maken aan het discrimineren van homestellen.

“De afgelopen maanden heb ik over dit onderwerp met de minister-presidenten van de Caribische landen gesproken. Hoewel de meeste gesprekken constructief en invoelend van aard waren, wordt er op dit moment niet voldoende ruimte gezien om het huwelijk voor partners van gelijk geslacht open te stellen. Dit is zeer spijtig, maar gelet op de autonomie van de landen zijn mijn handelingsperspectieven beperkt”, schrijft Van Huffelen vandaag in haar reactie op een verzoek van Eerste Kamerlid Dittrich (D66).

De staatssecretaris wijst erop dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden binnen het hele Koninkrijk geldt, maar ziet kennelijk geen aanleiding om met een beroep op artikel 43 (het waarborgen van mensenrechten is een koninkijkrijksaangelegenheid) te bewerkstelligen dat de landen hun verdragsrechtelijke verplichtingen nakomen. Curaçao en Aruba zijn door de rechter veroordeeld, maar zijn tegen het vonnis in beroep gegaan.

Homostellen in de CAS-landen lopen tegen allerlei praktische problemen aan, onder meer bij het verkrijgen van een woning en het afsluiten van een verzekering.

Lees HIER de volledige brief

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.