Aruba Curacao

Nog altijd geen akkoord over verlenging coronaleningen: Van Huffelen naar Cariben

Den Haag – Er is nog altijd geen akkoord tussen Den Haag en Curaçao, Aruba en Sint Maarten over de herfinanciering van de coronaleningen. In de hoop een doorbraak te kunnen bewerkstelligen reist staatssecretaris Van Huffelen eind deze week naar de Cariben voor overleg met de regeringen.

De liquiditeitsleningen lopen op 10 oktober af. Maanden van ambtelijk overleg hebben niet tot overeenstemming geleid over de voorwaarden voor verlenging. Dat de leningen (in totaal 1,1 miljard) worden geherfinancierd staat vast, om de simpele reden dat de landen onvoldoende in kas hebben om met aflossen te beginnen.

Nederland is bereid de landen tientallen jaren de tijd te geven om de leningen terug te betalen, maar om in aanmerking te komen voor een gunstige rente moeten de landen aan  voorwaarden voldoen die overigens geheel los staan van de coronacrisis. Curaçao en Sint Maarten moeten een oplossing vinden voor het in nood verkerende Ennia dat dringend 700 miljoen nodig heeft om de pensioenen van zo’n 30.000 deelnemers veilig te stellen. Van Aruba wordt verlangd dat het verzet wordt gestaakt tegen de komst van de Rijkswet Aruba financieel toezicht.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.