Verlaging stroomtarief Caribisch Nederland vooral meevaller voor Den Haag

Den Haag – Het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximumtarieven van elektriciteit in Caribisch Nederland te verlagen, betekent een meevaller voor ‘Den Haag’. Het voordeel voor de burgers is beperkt omdat de subsidie wegvalt.

Door de verlaging komt het maximum tarief onder de 38 dollarcent per kWh. Daarmee komt de subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te vervallen. Dat had toegezegd om in 2023 de variabele tarieven voor de helft te subsidiëren als deze hoger zijn dan 0,38 USD per kWh. Omdat de bijgestelde maximumtarieven op alle eilanden uitkomen onder de 0,38 USD hoeft het ministerie deze variabele kosten niet langer te subsidiëren. De rijksbijdrage voor het vastrecht blijft wel in stand omdat die voor heel 2023 geldt.

De ACM stelt jaarlijks in december de maximumtarieven vast voor de productie en distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland. Om rekening te kunnen houden met de wisselende brandstofprijzen stelt de ACM de maximumtarieven als dat nodig is per 1 juli bij. Energieleveranciers stellen op basis van deze maximumtarieven de tarieven vast die ze in rekening brengen bij bewoners en bedrijven. De tarieven dalen vanaf 1 juli 2023, omdat de prijzen voor de fossiele brandstoffen die gebruikt worden bij de productie van elektriciteit op de eilanden zijn gedaald.

Bonaire

Voor Bonaire daalt het maximale variabele gebruikstarief van ongeveer 0,43 USD/kWh naar ongeveer 0,35 USD/kWh. Het maximale pagabon-tarief (prepaid) daalt van ongeveer 0,68 USD/kWh naar ongeveer 0,59 USD/kWh, vóór toepassing van subsidies. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Bonaire betekent dit een daling van ongeveer 14 USD per maand (rekening houdend met subsidies).

Sint Eustatius

Voor Sint Eustatius daalt het maximale variabele gebruikstarief van ongeveer 0,50 USD/kWh naar ongeveer 0,37 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Sint Eustatius betekent dit een daling van ongeveer 17 USD per maand (rekening houdend met subsidies).

Saba

Voor Saba daalt het maximale variabele gebruikstarief van ongeveer 0,43 USD/kWh naar ongeveer 0,37 USD/kWh. Voor het verbruik van een gemiddeld huishouden op Saba betekent dit een daling van ongeveer 10 USD per maand (rekening houdend met subsidies).

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.