Van Ooijen bevestigt: Geen afschaling zorg op Bonaire

Den Haag – Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) heeft in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd dat het risico van afschaling van zorg door het ziekenhuis op Bonaire voorlopig is afgewend.

“Op dit moment krijgen wij binnen VWS geen signalen dat er meer electieve zorg wordt uitgeplaatst naar elders dan normaal. Indien de situatie verandert, informeren wij u nader. Het ministerie en Fundashon Mariadal blijven in nauw overleg om de situatie in de gaten te houden”, aldus Van Ooijen.

Brief Van Ooijen over Mariadal

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties heeft verzocht om een reactie op het nieuwsbericht “Code oranje voor zorg Bonaire”. In deze brief reageer ik, mede namens de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, op dit bericht.

We hebben kennisgenomen dat het ziekenhuis van Bonaire (Fundashon Mariadal) tegen de grenzen aanloopt en dat er sprake is van code oranje. Onder andere personeelstekort door een hoog ziekteverzuim zijn redenen voor deze zorgen. Het ziekenhuis heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hierover op de hoogte gebracht en het Ziekenhuis Rampen & Crisis Opvangplan (ZiRoP) in werking gesteld.

Begin juni bracht ik een bezoek aan Bonaire en Curaçao, waar ik op 7 juni jl. tijdens de persconferentie op Bonaire ook heb stilgestaan bij de financiële situatie van het ziekenhuis. Tijdens het bestuurlijk overleg met FM is afgesproken dat er onafhankelijk onderzoeken worden verricht naar de financiële situatie en de organisatie van de zorg van Fundashon Mariadal. De resultaten van beide onderzoeken verwachten we tijdens de zomer en op basis hiervan maken we nadere afspraken met elkaar. Op verzoek van het ziekenhuis heeft VWS de voorschotfinanciering naar voren gehaald, zodat de organisatie over voldoende lopende middelen beschikt om de zorg niet te hoeven afschalen. Dit heb ik ook gecommuniceerd tijdens de persconferentie.

Het ministerie en Fundashon Mariadal blijven in nauw overleg om de situatie in de gaten te houden. Op dit moment krijgen wij binnen VWS geen signalen dat er meer electieve zorg wordt uitgeplaatst naar elders dan normaal. Indien de situatie verandert informeren wij u nader.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.