Debat over ‘onderlinge regelingen’ volgende week vervolgd

Den Haag – Het debat van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties met staatssecretaris Van Huffelen over de ‘onderlinge regelingen’ krijgt volgende week een vervolg in de vorm van een tweeminutendebat in de plenaire zaal.

Dat gebeurt op verzoek van VVD-Kamerlid Roelien Kamminga. Zij is ontstemd over het feit dat van Van Huffelen de voorwaarde heeft laten vallen dat Aruba alleen voor herfinanciering van de liquiditeitslening in aanmerking komt als de Rijkswet Aruba financieel toezicht een feit is.

In 2021 bereikten Nederland en Aruba een akkoord om de huidige Landsverordening Aruba financieel toezicht om te zetten in een rijkswet. Het wetsontwerp is met de instemming van het kabinet Wever-Croes in februari vorig jaar aan de parlementen aangeboden. Sindsdien zit het overleg muurvast: de Arubaanse regering wil bij nader inzien toch geen rijkswet.

Het dreigement van Van Huffelen dat er dan ook niet valt te praten over het verlengen van de op 10 oktober aflopende liquiditeitslening, maakte in Oranjestad geen indruk. In het commissiedebat verraste de staatssecretaris de Kamerleden met de mededeling dat ze bereid is ook zonder RAft de lening toch te herfinancieren, zij het niet tegen een lage, maar marktconforme rente. Inmiddels is duidelijk dat Aruba hier al evenmin van wakker ligt.

Het tweeminutendebat geeft fracties de gelegenheid moties in te dienen. Kamminga heeft aangekondigd daarvan gebruik te maken. Onbekend is of meer Kamerleden overwegen een motie in te dienen.

Lees HIER het letterlijke verslag terug van het commissiedebat

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.