Van Ooijen (VWS) en De Vries (Financiën) op werkbezoek

Den Haag – Je zou bijna denken dat de ‘r’ in de maand is: ministers Jetten en Weerwind hebben hun werkbezoek aan de Cariben nog maar net afgerond of de volgende twee bewindspersonen zijn onderweg naar de eilanden: de staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Aukje de Vries van Financiën (Toeslagen en Douane).

Van Ooijen

Van Ooijen begint dinsdag op Bonaire met een ontmoeting met het Bestuurscollege en voert daarna overleg met Fuhikubo en het platform dialoog slavernijverleden Bonaire. De staatssecretaris spreekt met een aantal huisartsen en de overkoepelende huisartsenorganisatie PCC. Daarna ondertekenen hij en gedeputeerde  Kroon (Bonaire), regeringscommissaris Francis (Sint Eustatius) en gedeputeerde Heyliger (Saba) bestuurlijke afspraken waarmee de jeugdzorg in Caribisch Nederland beter wordt geregeld. Ook is er een bijeenkomst (fysiek en online) met verschillende partijen over de implementatie en start van het traject maatschappelijke ondersteuning op de 3 eilanden.

Op 8 juni brengt Van Ooijen een bezoek aan de Capriles Kliniek en vervolgens sluit hij aan bij het bestuurlijk vierlandenoverleg waar de betrokken bewindspersonen aan het eind van het 2-daagse overleg een conclusiedocument zullen tekenen.

De Vries

Staatssecretaris Aukje de Vries (Foto: Martijn Beekman).

De Vries start op Aruba. Ze bezoekt daar de activiteiten van de Douane in de haven Barcadera en bekijkt hoe de Douane op het vliegveld de luchtvracht controleert. Verder gaat ze in gesprek met vertegenwoordigers van andere diensten die zich, net als de Douane, ook met het voorkomen en bestrijden van ondermijning op Aruba bezighouden. Ook spreekt ze met de gouverneur, de minister-president en de minister van Financiën en Cultuur van Aruba.

Op 6 juni gaat de staatssecretaris op Bonaire in gesprek met ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire. Verder spreekt ze met medewerkers klantbehandeling en medewerkers Fysiek Toezicht van de Douane en bezichtigt ze een nieuw vaartuig van de Douane in de haven van Kralendijk. Ook maakt De Vries kennis met het bestuurscollege van Bonaire.

Op 7 juni spreekt de staatssecretaris op Curaçao met ouders die kampen met de gevolgen van de toeslagenaffaire. Daarnaast gaat ze in gesprek met het Ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland op Curaçao. Verder overlegt De Vries met vertegenwoordigers van organisaties die zich vanuit een handhavingsperspectief bezighouden met de veiligheid van de grenzen op Curaçao. En ze heeft gesprekken met de waarnemend gouverneur, de waarnemend vertegenwoordiger van Nederland, de minister-president en andere kabinetsleden van Curaçao. Op 8 juni bezoekt de staatssecretaris de controleactiviteiten van de Douane in de haven van Curaçao.

Op 9 juni is de staatssecretaris aanwezig bij een douanecontrole in de haven op Sint Maarten. Ook bezichtigt ze de controle van luchtvracht op het vliegveld. Ze spreekt met de Hoofdofficier van Justitie over ondermijning in het land. Daarnaast gaat De Vries in gesprek met de gouverneur en de minister van Justitie op Sint Maarten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.