Opdracht voor stabiliseren klif Statia getekend

Sint Eustatius – Het Eilandbestuur van Sint Eustatius laat er geen gras over groeien: binnen een etmaal nadat Den Haag – na jaren wegkijken – deze week eindelijk groen licht gaf, zette regeringscommissaris Alida Francis haar handtekening onder de opdracht voor het stabiliseren van de klif boven Lower Town.

Het werk wordt uitgevoerd door het bedrijf Acrobat X. B.V., dat in 2019/2020 een soortgelijk project uitvoerde bij Fort Oranje. De kosten worden geraamd op 19 miljoen euro. De werkzaamheden nemen zo’n 20 maanden in beslag.

De klif is door erosie ondermijnd. Daarbij spelen loslopende geiten een rol. Daarom heeft gedeputeerde Arlene Spanner-Schmidt per direct een zero-tolerancebeleid afgekondigd: geiten die in buurt van de klif rondzwerven worden onmiddellijk verwijderd.

Het gevaar van vallende rotsblokken is al jaren bekend bij de betrokken ministeries. Slechts een klein deel van de klif – onder Fort Oranje dat rijkseigendom is – werd beveiligd. Meerdere alarmerende rapporten dat ook de andere delen acuut gevaar voor gebouwen en voorbijgangers opleverden, werden genegeerd. Pas nadat ‘Den Haag’ drie keer kort achter elkaar van de rechter een oorvijg kreeg, kwam staatssecretaris Van Huffelen in beweging.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.