Curacao

COLUMN – Bericht uit Curaçao

In de zondagse estafette-rubriek ‘Bericht uit…’ belichten columnisten uit de Caribische delen van het Koninkrijk bij toerbeurt de kanten van hun eiland waarvan zij vinden dat die de aandacht van alle koninkrijksburgers verdienen. Vandaag komt het bericht uit Curaçao.

Homerun

Door Raquel Weisz

Een deel van onze (goud)reserves verkopen om onder andere overheidsprojecten aangaande wegeninfrastructuur te bekostigen??? Een luchtballon van onze minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Zijn alternatief, in plaats van uitvoering te geven aan de motie die al in 2020 is aangenomen door de Staten, om het Wegenfonds weer te institutionaliseren. Ook deed hij schaamteloze uitspraken om op een goedkope manier onderbuikgevoelens en emoties te voeden. En wellicht om toekomstige stemmers te trekken. Wat een uitglijder, waarbij de minister het thuishonk meters miste. Geen homerun. Geen score. Deze doorgewinterde politicus zou toch beter moeten weten.

Deze week heb ik eindelijk de prachtige documentaire Homerun Curaçao bekeken. Een fraaie serie die eerder is uitgezonden op de Nederlandse televisie. Curaçao blijkt dé hofleverancier te zijn van de Major League Baseball (MLB) in de Verenigde Staten. Wat betekent dat wij de meeste spelers per capita leveren aan deze prestigieuze competitie. En dit met de beperkte middelen die we hebben. Een fenomenale prestatie voor een eiland met minder dan 150.000 inwoners.

Ook in het kader van leiderschap is deze documentaire een pareltje en doet het niet onder voor andere documentaires over topsport. Dat vele sporters talent hebben staat buiten kijf. Wat het verschil maakt tussen ‘Good’ en ‘Great’ zit in de mentaliteit. Passie hebben voor wat je doet, discipline en kracht, doorzettingsvermogen en de juiste mindset. Gewoon de beste willen zijn. Elke dag weer. Maar ook een stabiele achterban, is een essentiële factor bij het behalen van succes.

De levende legende Hensley ‘Bam Bam’ Meulens zegt hierover in de documentaire, dat hij naast het feit dat hij altijd de beste wil zijn, in de eerste plaats een goede burger wil zijn. Leiders met deze bevlogenheid die ook staan voor hun integriteit. Die ook van toegevoegde waarde voor anderen willen zijn. Buitengewoon inspirerend. Ook de Godfather van het Curaçaose honkbal, Frank Curiel, doet uitspraken die stemmen tot nadenken.

Er wordt kort aandacht aan besteed, maar ook dit deel raakte mij. Het feit dat meisjes vanaf een bepaalde leeftijd alleen maar aan softbal kunnen deelnemen. Terwijl velen blijbaar een voorkeur voor honkbal hebben. Waarom is deze genderongelijkheid anno 2023 nog steeds aan de orde?

Vandaag is het Wereld Menstruatiedag. Een dag om het bewustzijn te vergroten rond menstruatieschaamte en menstruatiearmoede. En juist deze menstruatiearmoede is ook aan de orde op Curaçao. Meisjes die niet naar school kunnen vanwege het feit dat zij zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Tel maar uit hoeveel dagen per jaar deze meisjes afwezig zijn van school en welke impact dit zal hebben op hun schoolprestaties. Dit werkt genderongelijkheid direct in de hand.

Meisjes hebben ook het recht om punten scoren. Op school. In de sport. Op elk terrein waar ze voor kiezen. Iedere dag van het jaar. Of ze nou ongesteld zijn of niet. En ook een homerun in het honkbal mag deze meisjes niet worden ontnomen.

Homeruns voor onze honkballers, meisjes en politici. Daar worden wij op Curaçao allemaal beter van.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.