Van Huffelen “wil actie” tegen armoede op Bonaire na protest

Den Haag – Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) vindt het protest op Bonaire tegen armoede en ongelijkheid “indrukwekkend” en zegt “actie te willen ondernemen”. De bewindsvrouw reageerde tijdens een virtuele persconferentie met de lokale media op het grootste protest ooit op het eiland.

Van Huffelen zei dat ook voor de Nederlandse regering de armoede op de BES-eilanden “een doorn in het oog” is. “We erkennen en herkennen de problematiek en willen die zo snel mogelijk aanpakken.” Sinds in 2014 het Nibud berekende dat het minimumloon en de uitkeringen veel te laag zijn om van rond te komen, is de armoede in de bijzondere gemeenten onder de elkaar opvolgende kabinetten Rutte alleen maar verder toegenomen.

Rutte IV “erkent” de problematiek wel, maar maakt geen haast met een oplossing.

Van Huffelen voerde als excuus aan dat invoering van een sociaal minimum een complexe zaak is, omdat naast de Nederlandse overheid, ook de overheden op de eilanden en de werkgevers betrokken zijn. “Maar we vinden wel dat we zo snel mogelijk tot de invoering moeten komen”, zei ze tegen de lokale media.

Hoewel er al 2 rapporten liggen wil de regering er nog een. Daarvoor is de Commissie Thodé ingesteld. Die brengt voor 1 oktober advies uit zodat het kabinet de gelegenheid heeft voor het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een besluit te nemen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.