Aruba Bonaire Curacao

Ollongren neemt kijkje bij orkaanoefening op Sint Maarten

Philipsburg – Minister van Defensie Kajsa Ollongren is op Sint Maarten begonnen aan haar werkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij nam een kijkje bij de oefening ‘Hurex’ waaraan zo’n 300 Nederlandse militairen meedoen om voorbereid te zijn op het bieden van noodhulp.

“Eenmaal in  de twee jaar organiseren we een hurricane exercise”, vertelt luitenant-kolonel der mariniers Tim van Wijk. “Het gaat om een gereedstellingsoefening. Dan kijken we hoe we Nederland en onszelf alarmeren.” Verder gaat het erom de militairen en materieel zo snel mogelijk op de juiste plek te krijgen. “Het is een blauwdruk, voor het geval dat om onze hulp wordt gevraagd na een orkaan”, ligt Van Wijk toe. Hij kijkt terug op een geslaagde oefening. “En dat geeft vertrouwen. Niet enkel voor ons, maar het is ook een signaal voor alle Caribische eilanden: we zijn voorbereid.”

Minister Ollongren: “Ontzettend goed om te zien hoe de mannen en vrouwen in actie komen. Hun inzet is van groot belang wanneer er inderdaad om onze hulp wordt gevraagd na het overtrekken van een tropische storm.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.