Noodzakelijk herstel slavenhuisjes op Bonaire moet wachten op vergunning

Kralendijk – De slavenhuisjes langs het Pekelmeer verkeren in zo’n slechte staat dat snel ingrijpen geboden is. Onderzoek heeft uitgewezen dat de rond 1850 van gekapt koraalkalksteen gebouwde huisjes geen goede fundering hebben.

De noodzakelijke herstelwerkzaamheden kunnen niet meteen worden uitgevoerd omdat daarvoor op basis van de Verordening Natuurbeheer (Eilandbesluit onderwaterpark art.28 en Eilandbesluit Natuurbeheer art. 8) een vergunning nodig is. De Commissie Natuurbeheer en Stinapa zijn verzocht de aanvraag met spoed te behandelen.

Bij toeristen zijn de slavenhuisjes veruit het populairste foto-onderwerp van Bonaire. Ze zijn vermoedelijk om pr-redenen gebouwd in de tijd dat de slavernij steeds meer ter discussie kwam te staan. Het waren er veel te weinig om de honderden in de zoutpannen werkende tot slaafgemaakten onder te brengen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.